Marcipán
Historie:
Marcipán pochází z Orientu, odkud se rozšířil do Španělska a Portugalska. Přes Benátky, které byly křižovatkou obchodních cest, se během křížových výprav dostal dále do Evropy. Ve 14. století byl podáván jako dezert jen na stolech té nejvyšší vrstvy a až do 18. století se věřilo, že má léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky, odkud se do Evropy rozšířila cukrová třtina, bylo dost cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu. S rozvojem průmyslové výroby pak marcipán zcela zlidověl.
Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti. Jejich vzájemný poměr není přesně stanoven, ale obecně platí, že čím větší podíl mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. Jedna z receptur požaduje například pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru. V méně kvalitních marcipánech mohou být mandle nahrazeny např. burskými nebo lískovými oříšky, kokosem nebo sušeným mlékem, které je používáno zvláště v domácích receptech na „marcipán“. Některé výrobky neobsahují ani minimální podíl mandlí a mandlová chuť a vůně se docilují použitím aromatu.
Marcipánové brambory :)
Marcipánové ovoce
Marcipán. Sladkost, která z dortů a zákusků mizí bleskovou rychlostí. Marcipánová hmota a její domácí příprava není vůbec složitá. Chcete udělat svým dětem radost marcipánovými figurkami? Zde naleznete několik rad a receptů na přípravu marcipánové hmoty.
Marcipánová hmota I.
Co budeme potřebovat
- 150 gramů oloupaných mandlí
- 200 gramů moučkového cukru
- ½ bílku
Marcipánová hmota I. – postup přípravy
Mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto.
Ozdobte marcipánovou hmotou nejen vánoční cukroví
Marcipánová hmota II.
Co budeme potřebovat
- 300 gramů cukru moučky
- 150 gramů sušeného mléka
- 100 gramů másla
- 1 bílek
- 1 lžíce mandlové tresti
Marcipánová hmota II. – postup přípravy
Z moučkového cukru, sušeného mléka, másla, bílku a madlové tresti připravíme hmotu, kterou můžeme použít na zdobení nebo také k vytváření různých zvířátek.
Dopřejte si ke sladké pochoutce i šálek dobré kávy, možná i zhubnete
Marcipánová hmota III.
Co budeme potřebovat
- 100 gramů sušeného mléka
- 100 gramů moučkového cukru
- 100 gramů medu
- trocha oleje
- vanilkové nebo mandlové aroma
Marcipánová hmota III. – postup přípravy
Všechny ingredience smícháme a zpracujeme do hmoty, kterou pečlivě zabalíme do potravinářské fólie, aby neosychala. Necháme 1/2 až 1 hodinu odpočinout v chladničce. Poté můžeme s hmotou pracovat - vytvořit si marcipánové figurky.
Komentáře
Přehled komentářů
Prosím poradte. Předem děkují.
Tainted blood stress
(AmoocrinyPierm, 8. 10. 2018 20:46)
Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre coeur bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-generique-prix-algerie/
kjvhhfhizt
(natálka, 14. 12. 2016 19:16)jupíííííííííí povedl se mi ten marcipán hmota 1,a to je mi jenom 10 let
Otázka
(Bětka, 13. 4. 2015 17:13)Ahoj šlo by vyrobyt marcipán bez mandlích a bez sušeného mléka???
první je nej !!!
(hurter*856*, 28. 10. 2012 11:26)Dobrý den ,ten první marcipán je nejlepší chutnal mi nejvíce a pro ty lidi kteří nekupují nebo jako já současně neměli sušené mléko je nejpřijatelnější . Udělat tento marcipán mi netrvalo ani necelých 5 min. bylo to za minutku a tak jsem okamžitě mohla položit fondán na můj dort :) a moje dvě děti si pak mohli pochutnat na zbytku fondánu který mi zůstal :) je to ten nejlepší fondán který tu je !! .
Marcipánová hmota
(kakadu520, 18. 10. 2010 18:10)Jak si mam vyrobit hmotu ze sušeného mléka, když je drahé.jde to i bez suš. mléka?
Re: Marcipánová hmota
(dq, 4. 4. 2012 17:24)
ano,
marcipán jde bez sušeného mléka
150 gramů oloupaných mandlí
200 gramů moučkového cukru
½ bílku
Mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto.
Re: Marcipánová hmota
(miska, 4. 8. 2011 12:29)našla jsem náhradu je to bílý prášek, náhražka smetany do kávy a perfekně to drží.vyzkoušejte.pořizovací cena e kolem 30 kč..za 200g :)
Re: Re: Marcipánová hmota
(milda, 29. 10. 2011 20:44)a to maš prvni nebo druhy nebo třeti recept ??
Re: Marcipánová hmota
(miska, 4. 8. 2011 12:30)našla jsem náhradu je to bílý prášek, náhražka smetany do kávy a perfekně to drží.vyzkoušejte.pořizovací cena e kolem 30 kč..za 200g :)
chyba
(Emil, 28. 11. 2011 8:56)V receptu cislo III mate mensi chybku, 100g medu je trosku moc..myslim ze polevkova lzice bude stacit pokud nechcete mit misto hmoty tekuty marcipan
Co udelat se zachslým marcipánem a fondánem?
(Gy. Šuleková, 30. 11. 2022 14:06)